STANOVNICI HRVATSKE PRILAGOĐAVAJU SVOJE PLANOVE OKO GODIŠNJEG ODMORA

corona hrvatska godišnji odmor
Na Institutu za istraživanje tržišta i medija, Mediana Fides, istraživali smo kakvi su planovi stanovnika za nadolazeće ljetne mjesece.

GRAF 1: Planirate li već ljetni godišnji odmor?

corona hrvatska godišnji odmor 1

Podaci pokazuju da samo otprilike trećina stanovništva Hrvatske planira ljetni godišnji odmor.

GRAF 2: Molimo Vas da na trenutak zanemarite bilo kakva ograničenja (vezana na pandemiju, npr. otkazivanje letova, zabrana prelaska granice itd.), koja bi Vam mogla onemogućiti planiranje ljetnih praznika. Gdje biste putovali da nema ograničenja?

corona hrvatska godišnji odmor 2

U idealnim uvjetima, kad bi se ukinule mjere i oživio turizam, gotovo tri četvrtine Hrvata bi provelo ljetni godišnji odmor u Hrvatskoj (njih 45,5% bi odabralo odmor na hrvatskoj obali u hotelu ili kampu, 14,2% bi putovalo po Hrvatskoj po različitim krajevima i mjestima, 6,8% Hrvata bi godišnji odmor provelo u hrvatskim planinama, a 5% u hrvatskim toplicama). Morska turistička mjesta u Europi bi posjetilo 6,3% hrvatskih građana, a mjesta izvan Europe 7%.

GRAF 3: Kolika je vjerojatnost da ćete u sljedeća 3 mjeseca putovati poslovno u inozemstvo?

corona hrvatska godišnji odmor 3

U trenutnoj situaciji, pružatelji usluga putovanja vjerojatno su također zainteresirani za vrstu prometa koji će omogućiti poslovna putovanja u nadolazećim mjesecima.

Među radnim stanovništvom samo će osmina ispitanika (vrlo) vjerojatno putovati u inozemstvo u sljedeća tri mjeseca, a čak više od tri četvrtine radno sposobnog stanovništva kaže da to (uopće) nije vjerojatno u nadolazeća tri mjeseca. Odgovor na to može se pripisati “novoj normalnosti” u kojoj poslovna putovanja gube svoju svrhu jer ih se lako može zamijeniti online sastancima preko računalnih ekrana.

GRAF 4: Mislite li da bi Hrvatska trebala imati otvorene granične prijelaze sa susjedima bez samoizolacije:

corona hrvatska godišnji odmor 4

S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, što je rezultat pravovremenog uvođenja mjera, Hrvati su dosta oprezni kad je u pitanju otvaranje granica, iako smo mi turistička zemlja i oporavak gospodarstva ovisi o tome. Mišljenja su podijeljena na tri strane: trećina Hrvata ne bi potpuno otvarala granice, trećina bi otvorila samo nekim susjedima, a trećina svim susjedima.

Istraživanje je provedeno između 15. i 16. svibnja 2020. računalno potpomognutom metodom anketiranja putem Medianinog web panela. U istraživanju je sudjelovalo 510 osoba starijih od 18 godina. Uzorak je reprezentativan za Hrvatsku prema spolu, dobi i županijama.

U Institutu za istraživanje tržišta i medija, Mediani Fides vjerujemo u važnost informiranja javnosti u svim situacijama. Zato se ankete javnog mnijenja, koje nam pokazuju trenutnu sliku stanja hrvatskog stanovništva, provode pro bono te još uvijek nagrađujemo paneliste za njihovu suradnju, trud i iskrenost.

Naslovna slika:  pixabay.com

Aktualno